Bună ziua! Vă rog sa îmi spuneți daca ma puteti ajuta in urmatoarea problema: am dat imprumut o suma de bani unei persoane, nu am facut nimic legal in acest sens, doar un contract intre noi, in care el acum sustine ca la rubrica semnatura nu a folosit semnatura lui. Mai pot recupera banii? Exista vreo sansa. Persoana respectiva acum lucreaza in strainatate, vine din 2 in 2 luni acasa, iar cu mine nu doreste sa mai discute. 

 

”Salut. Contractul - între noi - reprezintă un demers legal; contractele de împrumut pot fi autentificate de un notar public sau pur si simplu redactate de parți ori de către una din părți fără a fi autentificate de către un notar, în oricare dintre ipoteze, contractul este legal pănă la proba contrarie. Aveți posibilitatea să formulați o cerere de chemare în judecată împotriva celui ce vă datorează suma de bani. Împrumutul poate fi dovedit și prin alte probe administrate în cursul procesului, nu numai prin semnătura celui care a primit suma de bani împrumutată. Spre exemplu viramentul bancar al sumei de bani împrumutată, împreuna cu contractul de împrumut pot face pe deplin dovada împrumutului în lipsa unei probe care să ateste altă situație contrară; una ori mai multe persoane având calitatea de martor în procesul civil, pot face de asemenea dovada existenței împrumutului; interogaroriul pârâtului administrat în cursul judecății poate fi în măsură să dovedească aspectul împrumutului; se poate administra inclusiv proba constând în efectuarea unei expertize ciminalistice grafoscopice privind veridicitatea semnăturii și alte asemenea dovezi și probe.”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Bună ziua. Am un credit la CEC Bank. La un moment dat nu am plătit două rate din pricina unor probleme. După aceea am început din nou să achit ratele adăugând 100 lei peste suma ratei lunare încercând să recuperez cumva perioada restantă. Astăzi am primit o scrisoare de la bancă în care sunt înștiințat  că sunt obligat să achit întreaga sumă a creditului. Mi se pare un abuz. Eu am o firmă pe numele meu care am deschis-o pentru sora mea. Eu nu am nici o legătură financiară cu firma respectivă. Banca poate să tragă sume din firmă? Sper să mă puteți ajuta cu un răspuns. Mulțumesc!

 

”Salut. Câtă vreme dețineți calitatea de asociat în firma respectivă, unitatea bancară prin intermediul unui executor judecătoresc, poate urmării silit sumele de bani rezultate din dividente; se mai poate înființa de asemenea măsura sechestrului asupra părților sociale pe care le dețineți în firmă. Nu are relevanță, din punct de vedere al posibilității executării silite, faptul că sora dumneavoatră administrează în fapt firma respectivă .

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Am vandut o masina in 2020 catre o persoana fizica. Inainte cu cateva zile mi-am schimbat domiciliul, pe contractul de vanzare-cumparare apare noul domiciliu. Masina fiind inca la DITL vechi, am dus contractul la vizat acolo. Dupa ce au pus viza rempti, si-au dat seama ca nu trebuia sa vizeze ei si au trimis dosarul catre noul DITL, fara a-mi scoate masina din evidenta. Noul DITL nu imi ia contractul in calcul, deoarece are deja viza. Am trimis adrese la ambele DITL, Politia rutiera, DRPCIV. Toate institutiile mi-au spus ca nu e problema lor. Am actionat in judecata, nici judecatorul nu mi-a rezolvat situatia. Nu vreau decat sa scap de acea masina, iar cumparatorul este de rea credinta. 
Cum as putea rezolva situatia? La.notar ar fi o solutie? Am actionat si in contencios administrativ, dar se pare ca am iesit din toate termenele. Insa nu cred ca e o situatie fara scapare.

 

”Salut. Situația ar trebui să fie foarte simplă. În cazul vânzării unui autoturism, vânzătorul solicită organului din cadrul primăriei radierea fiscală. Plecând de la această chestiune care reprezintă în esență procedura general aplicabilă pe teritoriul României, unitatea administrativ teritorială prin organele sale competente are obligația de a dispune radierea din evidențele fiscale a acestui autovehicul. Nu are relevență faptul că s-a produs o anume eroare de aplicare a procedurii de scoatere din evidența fiscală, pentru că îndreptarea acestei erori cade în sarcina unității administrativ teritoriale, prin direcția competentă. În cazul în care întâmpinați un refuz sunteți îndreptățit să solicitați instanței de judecată competentă, obligarea UAT la efectuarea cuvenitelor mențiuni privind radierea fiscală a autoturismului. Din punctul meu de vedere puteți solicita și sumele de bani achitate cu titlu de impozit pentru perioada aferentă dintre momentul în care direcția competentă avea obligația să efectueze aceste mențiuni, la zi plus dobânda legală. Cauzarea unui prejudiciu prin refuzul de a executa un act ori atribuții prevăzute expres de o lege, ordonanță și așa mai departe poate constitui după caz un abuz care poate atrage răspunderea civilă ori după caz penală și dă dreptul persoanei vătămate să solicite despăgubiri.”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Întrebări și Răspunsuri

Ne străduim să răspundem la cât mai multe întrebări

Dacă ai o întrebare scrie-ne și tu pe adresa de e-mail: intrebari@avocat-teris.ro

HOME

Eu cu sotia am cumparat un apartament printr-un credit imobiliar acum 5 ani, inca platim rate la el, vrem sa divortam dar nu stim cum sa procedam cu apartamentul. Sotia vrea sa plateasca rate in continuare si eu la fel.

 

”Salut. Pentru început trebuie să știi faptul că, prin partaj nu se poate modifica ori stinge, obligația de plată, fie a soței fie a dumneavoastră, fără acordul băncii creditoare. Concret, partajul presupune sistarea stării de indiviziune și astfel că doar dumneavoastră ori soția va rămane parte în contractul de de credit imobiliar. În aceste condiții, este necesar ca dumneavoastră să îndepliniții condițiile privind garanția plății ratelor fără contribuția soției. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite iar banca este de acord cu sistarea stării de indiviziune în modalitatea propusă de dumneavoastră, puteți demara cu succes  procedura partajului. Desigur, în aceleași condiții și soția poate demara aceasta procedură și în esență o instanță de judecată va decide cui îi va fi atribuit beneficiul contractului. În final mai trebuie să știți că totalitatea sumelor de bani plătiți cu titlu de avans și rate bancare în legătură cu contractul de credit imobiliar reprezintă activul partajabil, iar restul ratelor neplătite reprezintă pasivul”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Am divortat acum 1 an si jumatate si tatal nu plateste pensia alimentara, desi am o hotarare judecatoreasca prin care se obliga la plata de 500 lei pe luna. Nu stiu ce sa mai fac doar eu am grija de fetita.

 

”Salut. În cazul de față, puteți cere executarea silită  pentru sumele restante. În vederea executării silite este suficient să apelați la un executor judecătoresc”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Daca am o casa mostenire de la parinti iar in timpul casatoriei sotia a mai facut investitii din salariul ei in casa, mentionez ca locuim impreuna, acum vrem sa divortam si nu stiu cum trebuie sa fac partajul, practic imi cere jumatate din casa.

 

”Salut. În eventualitatea partajului, soția dumneavoastră poate solicita împărțirea sumei de bani ce reprezintă îmbunătățirile aduse imobilului ori nu ½ din casă. Casa în sine reprezintă un bun propriu al dumneavoastră și nu este supus partajului. De asemenea soția este obligată să facă dovada și contribuia sa efectivă referitoare la investiția efectuată.”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

In 2021 am facut un credit la IFN de 10000 lei, am platit ratele de 600 lei pana in februarie 2022, insa de atunci am ramas fara loc de munca. Am incercat sa discut cu IFN ul si sa platesc o rata mai putina insa ei m-au executat silit si acum mi-a venit o notificare ca am de plata 38.000 lei. E normal?

 

”Salut. Nu de puține ori, contractu de credit cu precădere încheiat cu un IFN prevede una ori mai multe clauze aubuzive cu referire la cuantumul dobanzii anuale ori dobanda lunara sau diverse comisioane și alte asemenea. Pe cale contestației la executare puteți formula, oricand, deci nu neapărat în termenul de 15 zile, apărari care să vizeze natura unor clauze abuzive. Ceea ce legislația sancționează reprezintă puterea și capacitatea debitorului, împrumutatului, de a percepe efectele clauzelor contractuale la momentul încheierii contractului de credit și de asemenea posibilitatea concretă a acestuia de a negocia efectiv cu IFN-ul clauzele ce au făcut obiectul contractului, mai înainte de a încheia acest contract. ”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Mama mea are 60 de ani si vrea sa divorteze de tatal meu, care este tot mai violet si o tot ameninta nu mai poate tari cu el. Am inteles ca poate cere despagubire? Ei sunt casatoriti de 35 de ani.

 

”Salut. Durata căsătoriei este un criteriu însă nu neapărat o condiție privind acordarea despăgubirilor. Atat Codul civil în cuprinsul art. 390 cat și Codul de procedură civilă în cuprinsul art. 918 prevăd cazurile și condițiile în care sunt acordate despăgubirile. Trebuie să știti, cu titlu general, că despăgubirile se acordă în cazul în care dovediți faptul că va fost cauzat un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei iar soțul este culpabil de producerea lui”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Întrebări & Răspunsuri

Am divortat acum 1 an si jumatate si tatal nu plateste pensia alimentara, desi am o hotarare judecatoreasca prin care se obliga la plata de 500 lei pe luna. Nu stiu ce sa mai fac doar eu am grija de fetita.

 

”Salut. În cazul de față, puteți cere executarea silită  pentru sumele restante. În vederea executării silite este suficient să apelați la un executor judecătoresc”

Eu cu sotia am cumparat un apartament printr-un credit imobiliar acum 5 ani, inca platim rate la el, vrem sa divortam dar nu stim cum sa procedam cu apartamentul. Sotia vrea sa plateasca rate in continuare si eu la fel.

 

”Salut. Pentru început trebuie să știi faptul că, prin partaj nu se poate modifica ori stinge, obligația de plată, fie a soței fie a dumneavoastră, fără acordul băncii creditoare. Concret, partajul presupune sistarea stării de indiviziune și astfel că doar dumneavoastră ori soția va rămane parte în contractul de de credit imobiliar. În aceste condiții, este necesar ca dumneavoastră să îndepliniții condițiile privind garanția plății ratelor fără contribuția soției. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite iar banca este de acord cu sistarea stării de indiviziune în modalitatea propusă de dumneavoastră, puteți demara cu succes  procedura partajului. Desigur, în aceleași condiții și soția poate demara aceasta procedură și în esență o instanță de judecată va decide cui îi va fi atribuit beneficiul contractului. În final mai trebuie să știți că totalitatea sumelor de bani plătiți cu titlu de avans și rate bancare în legătură cu contractul de credit imobiliar reprezintă activul partajabil, iar restul ratelor neplătite reprezintă pasivul”

 

Teris Law Firm / Avocat București / Drept Civil / Drept Penal / Contencios Administrativ și Fiscal

Ne străduim să răspundem la cat mai multe întrebări

Scrie-ne și tu pe adresa de e-mail: intrebari@avocat-teris.ro